Tuesday, November 4, 2014

Negeriku Yang Belum Habis Diterokai

Sudah lama kami ingin lakukan ini. Berpergian berdua sambil melihat budaya dan cara hidup orang. Akhirnya hajat itu terlaksana  hujung minggu lalu. Bertemankan Mr Garmin yang ada ketika mengelirukan. Sebaik melerai dakapan dan menghantar anak bongsu kami dengan pandangan mata kami pun bergerak meninggalkan perkarangan Kolej Mara Banting.Destinasi pertama ialah Kg Batu Belah mencari rumah  abang  kedua saya. Sambil mencari jalan kami turut mencari tempat untuk bersarapan. Namun tiada tempat yang agak sesuaii sehingga kami tiba di Telok Panglima Garang. Saya memilih nasi kerabu telur masin dan suami selesa dengan ansi lemak bungkusnya.

Sudah hampir setahun mereka berpindah dan cuma ini kesempatan yang Allah izinkan untuk kami bertamu. Alhamdulillah setelah mengharungi kesesakan jalan di bandar Klang kami akhirnya tiba di rumah alang. Kami disambut SIL dan sempat bertukar cerita sambil menghirup teh panas dan roti bakar. Saya sungguh gembira dengan pertemuan ini. Namun masa tidak mengizinkan untuk berlama-lama. Masih jauh perjalanan .

Suami meminta Mr Garmin menunjuk jalan. Destinasi seterusnya Kuala Selangor. Saya teruja kerana penggal lepas sahabat kami menjadi MP di situ. Hanya cerita sahaja kami dapat dari jauh dan jika diizinkanNya dapatlah kami sampai hari ini. Perjalanan kami begitu selesa. Tiada kesesakan jalan dan kami boleh berhenti di mana yang kami suka. Saya ternampak kedai makan yang menawarkan kari sembilang. Tetapi kerana masih kenyang kami tidak jadi berhenti.

Tidak jauh dari situ kelihatan di kiri kanan jalan banyak gerai kecil berjualan. Mentarang bakar. Oh! saya baru baca tentang siput ini dari entri Fb minggu lalu. Sekilo RM8. Malangnya kakak penjual tak ada duit tukar pulak. Akhir dia bersuara" Tak apalah bagilah berapa yang ada" Saya bergegas ke kereta mengambil dompet syiling. Setelah dikira cukup dengan harga yang ditawarkan. Dengan penuh gembira kami kembali ke kereta. Dan saya mula google mencari resepi mentarang.Maklumlah sesekali berjumpa makanan eksotik tentu teringin merasanya.Saya mengimbau kenangan  ketika pulang meminang menantu keempat saya di Setiu. Kami singgah ke Kuala Besut. Dalam perjalanan pulang kami menyusur pantai dari Kuala Besut ke Kota Bharu. Kami singgah membeli sata, tijah dan etok. Mulanya macm pelik juga kenapa banyak sangat gerai mempameikan perkataan 'tijah'. Ingatkan nama tuan punya gerai rupanya nama barangan jualan mereka. Itu yang dikatakan lain laut lain ikannya. Jauh berjalan luas pandangan. Alhamdulillah Allah memang menyedia rezeki yang melimpah ruah bagi yang rajin berusaha.Dan Allah tidak rugi apa-apa jika hambaNya tidak reti bersyukur. Dia tetap dengan sifat RahmahNya.

Saya teringat pula satu ketika sebelum berlaku thunami 2004 . Seorang adik pernah bercerita tentang kehidupan sebagai anak nelayan Kuala Muda. Setiap kali mendapat hasil tangkapan yang banyak , ayahnya akan menyerah duit dan menyuruh emaknya membeli gelang di pekan Kuala Muda. Bila musom ribut dan tidak dapat ke laut emaknya akan menggadai gelang emas tersebut untuk membeli beras dan membayar yuran sekolah serta kelengkapan sekolah di awal tahun. Pengorbanan ibu ayahnya dapat diraih setelah seorang demi seorang adikbeardiknya menamatka pengajian di universiti.

Ketika menunggu tarikh konvokesyen adik tadi bekerja di sebuah kilang di P.Pinang. Jam 4.00 pagi van sudah datang membawa mereka ke Tikam Batu untuk menyambung perjalanan  dengan bas kilang. Saban hari dia akan tiba di rumah hampir tengah malam dan hanya sejam dua merebahkan tubuh terpaksda bangun bersiap untuk hari seterusnya. Semua ini berbaloi bila wang gaji itu mampu membawa mereka tiga beranak terbang ke Sarawak.Melihat senyuman di wajah ayah dan linangan airmata di pipi siibu melenyapkan segala keperitan menjadi seorang anak nelayan miskin di bumi yang mewah ini. Setiap kali pasukan bolasepak Kedah berlawan di Kual Lumpur adik lelakinya akan gigih mengorek siput dan kerang. Hasil jualan akan dikumpul dengan cermat bagi membolehnya pergi dengan selesa dan mewah.

Bagi yang beringat memang cerah masadepan mereka. Jika tidak memang kais pagi makan pagi.Kais petang makan petang. Kehidupan nelayan di mana-mana sama sahaja senarionya. Semua kisah ini membuat hati saya  sangat bersyukur dengan keselesaan hidup yang Allah kurniakan. Setiap manusia tidak dapat lari dari ujian Allah. Yang senang dan mewah lagi berat ujiannya.Ujian kesyukuran dan ujian berpisah dengan harta yang dititipkan. Makin banyak harta manusia akan menjadi semakin tamak.Benarlah kata Nabi SAW diakhir zaman manusia semakin cintakan dunia dan takutkan mati.

Kami menempoh Tanjong Karang. Ketika di bangku sekolah saya cuma tahu Tanjong Karang adalah kawasan padi. Dan kami  melihat sawah padi di kiri kanan jalan. Kami sempat singgah membeli sedikit buah tangan di gerai anika kerepek. Perut sudah mula minta diisi tetapi tiada gerai yang sempurna di mata sehingga kami tiba di Sungai Besar.

Enaknya keli masak lemak kencur dan ikan pari masak asam. Harganya pun murah . Bila perut sudah kenyang mata pun mula berat. Kami singgah solat di sebuah masjid di Hutan Melintang. Kedudukan masjid di tepi jalan dengan senibinanya memukau pandangan. Saya tidak pasti sejarahnya tetapi suami saya tertarik dengan konsep raung solat untuk musafir malam. Atau ruang solat untuk musafir bermalam? Apa-apa lah ya. Walaupun banyak homestay, motel dan hotel tapi bukan semua orang mampu .Masjid selamanya jadi tempat persinggahan umat Islam.Kata suami masjid banyak menerima anugerah. Sebagai ahli qaryah masjid saya selalu cuba membawa balik apa-apa yang baik untuk di laksanakan di masjid kami..
Usai solat kami bergerak kembali.Perjalanan ke Sitiawan menempoh rumah-rumah kedai. Saya mengamit memori sejarah British bertapak awal di Tanah Melayu. Saya pernah mendengar satu ceramah.Kata penceramah itu" Orang Indonesia pernah komen orang Malaysia beruntung dapat penjajah yang cerdik. Dia membina semua infrastuktur dan bila negara merdeka kita tidak perlu susah -susah baru mahu bina itu dan ini".Hmm....betul .tapi dengan segala kemudahan yang dibina mereka merampas semua milik pribumi.Meski merdeka berpuloh tahun kita masih dibelenggu dalam segenap segi. Bila sampai ke Lumut hati saya semakin pedih. Melihat Pulau Pangkor dari kejauhan bagai menambah garam ke luka.1 comment:

PAk JUSTAN DI BATANG said...

Hari ini saya ingin mengunkapkan tentang perjalanan hidup saya,karna masalah ekonomi saya selalu dililit hutang bahkan perusahaan yang dulunya saya pernah bagun kini semuanya akan disitah oleh pihak bank,saya sudah berusaha kesana kemari untuk mencari uang agar perusahaan saya tidak jadi disitah oleh pihak bank dan akhirnya saya nekat untuk mendatangi paranormal yang terkenal bahkan saya pernah mengikuti penggandaan uang dimaskanjeng dan itupun juga tidak ada hasil yang memuaskan dan saya hampir putus asa,,akhirnya ketidak segajaan saya mendengar cerita orang orang bahwa ada paranormal yang terkenal bisa mengeluarkan uang ghaib atau sejenisnya pesugihan putih yang namanya Mbah Rawa Gumpala,,,akhirnya saya mencoba menhubungi beliau dan alhamdulillah dengan senan hati beliau mau membantu saya untuk mengeluarkan pesugihan uang ghaibnya sebesar 10 M saya sangat bersyukur dan berterimakasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala berkat bantuannya semua masalah saya bisa teratasi dan semua hutang2 saya juga sudah pada lunas semua,,bagi anda yang ingin seperti saya dan ingin dibabtu sama Mbah silahkan hubungi 085 316 106 111 saya sengaja menulis pesan ini dan mempostin di semua tempat agar anda semua tau kalau ada paranormal yang bisah dipercaya dan bisa diandalkan,bagi teman teman yang menemukan situs ini tolong disebar luaskan agar orang orang juga bisa tau klau ada dukun sakti yg bisa membantuh mengatasi semua masalah anda1.untuk lebih lengkapnya buka saja blok Mbah karna didalam bloknya semuanya sudah dijelaskan PESUGIHAN DANA GHAIB TANPA TUMBAL