Saturday, September 10, 2011

Menyemai Kasih

 Bila ada pembaca komen kenapa tak update blog barulah teringat sudah beberapa hari tak ada entri. Sibuk...(bila tak sibuk  ya!) Alasanlah tuu... Ya! Saya dan semua orang memang sibuk. Siapa kata suri rumah tak pernah sibuk ?  Walaupun rumah saya comel sahaja tetapi tugas mengemas tak pernah selesai. Dulu anak saya selalu komplen. Bila telefon ummi asyik kemas..tak habis-habis kemas. Besar sangat ke rumah kita tuu...???? Tapi..bila dia balik bercuti dan melihat saya tak pernah berhenti bekerja kecuali masa makan, solat dan sedikit nap baru dia tak mengomel lagi. Saya orang KL sebenarnya tapi sudah rasa macam orang Kedah. Saya baru baca satu buku lama yang dah lama dibeli dan ditulis oleh orang lama. Katanya orang Kedah memang kuat bekerja. Ada-ada sahaja yang mahu dilakukannya kalau tidak bekerja badannya akan rasa nak demam dan sebagainya. Bila difikir balik mungkin betul juga sebab alasan ini selalu  diberi ibu-ibu dan nenek-nenek kita. Itu kata penulis yang kebetulan juga orang Kedah. Kalau orang Kedah tak promo orangnya siapalah lagi kan...???
Cartoon of a Woman Tired from House Cleaning clipart
 Masa saya baru beranak dua saya pernah menegur mak kerana dia asyik mengemas dapurnya yang comel. Berehatlah ,mak. Tak penat ke dari tadi asyik kerja. Sebenarnya bukan dia yang penat tapi mata kita yang penat kerana mengikut dia sekejap ke dapur sekejap ke beranda.Ada-ada sahaja yang dilakukannya. Tapi bila sudah ada rumah sendiri dan usia pun makin meningkat  perangai mak dan tok jugak yang diikut. Walau badan letih tapi kalau kerja tak siap walau badan sudah terbaring mata tetap tak mahu pejam. Minda di luar sedar masih berfikir. jadi baik siapkan kerja baru cari sedikit masa untuk rehatkan badan.

Selepas anak-anak pulang saya mulalah mencari kerja. Kerja yang sudah lama dirancang tapi tak berkesempatan. Mengemas dan mengosong segala laci-laci. Entah apa-apalah yang disimpan bertahun-tahun. Hasilnya beberapa beg sampah di luar pagar. Dulu saya memang sayangkan bahan bercetak. Buku, keratan akhbar, majalah hatta buku sekolah anak-anak pun mahu disimpan.Kini bila tahun demi tahun  ahli keluarga makin bertambah  dan kami perlukan lebih ruang maka saya terpaksa 'pejam mata' dan membuang segala harta merdak yang sangat disayang tuu.Kononlaaa...


Bila sudah membongkar memang macam-macam yang ditemui. Semuanya menyimpan kenangan yang bukan sedikit.Dairi -diari lama semuanya bertampal dengan keratan resepi yang dikutip dari akhbar dan majalah. Apa komen suami saya? Hmmmm...buku resepi mengalahkan chef tapi masak asyik tuuu ...tuuu saja....Hai.!..dia mana tahu resepi tu sekadar panduan untuk memasak sesuatu yang baru dan bila dah mahir tentu resepi tu dirujuk bila terlupa bahan atau langkah sahaja. Bila sudah mahir memasak sudah pasti kita perasan bahan dan cara memasak lebihkurang saja cuma nama sahaja diberi nafas baru. Pernah dengar  Sup Gadai Nyawa ??? Haa..kalau nak tau rupa dan rasa cuba cari di kedai makan dekat-dekat Utim, Permatang Pauh. Kenapa dan mengapa nama itu dipilih sila cari sendiri jawapannya.

Ini mee udang Pulau Sayak. 

Sambil mengemas sambil membaca apa yang ditemui. Kad-kad ucapan, surat-surat, kad raya. Walaupun bukan semua yang saya baca tetapi saya tetap akan membaca surat-surat yang pernah saya tulis kepada anak-anak. Sambil membaca airmata pasti turut berjurai. Kata-kata nasihat, pujukan dan semangat ketika mereka sedang dilanda demam peperiksaan, ketika keciwa, ketika mengalami krisis jiwa dsbnya. Maklumlah tengah meniti alam remaja menuju kedewasaan. Kini anak-anak itu sudah  dewasa , ada yang sudah membina hidup sendiri dan sedang belajar membesarkan anak-anak. Dan ada yang masih tercari-cari hala tuju hidup. Saya yang tidak berpeluang membantu  membesarkan anak-anak mereka,  sekadar menitip buku-buku untuk panduan mereka. Dengan harapan mereka membaca dan menimba ilmu keibubapaan. Itu pun jika mereka tidak sibuk mengisi masa dengan Facebook, twitter, dsbnya.

Saya sendiri banyak belajar dari buku maka saya harap mereka pun begitu juga. Maklumlah menjadi ibu ketika jauh di rantauan tiada mak atau tok untuk dirujuk jadi sudah pasti buku yang menjadi teman karib saya. Orang sekarang beruntung maklumat dihujung jari. Jika ada masalah boleh saja dicari atau ditweetkan saja. Dunia makin maju dan jangan sampai kemajuan itu menjarakkan kita dari orang yang kita kasihi.  Ketika masih hidup kita perlu bersilaturrahim dan jika kita mati anak-anak pula diajar Rasulullah SAW berhubung dengan rakan taulan ibubapa. Dalam sisa-sisa Syawal ini masih ada masa untuk kita ziarahi  rakan, jiran dan mungkin teman lama yang sudah dilupakan. Insyaallah, jika diizinkan Allah saya sangat ingin menghadiri jemputan walimah anak perempuan teman sebilik saya semasa bersekolah di T.I Penang pada lewat tahun 70an. Bertemu dengannya pun satu kebetulan. Di sebuah kedai daging menjelang Syawal. Itu yang dikatakan rezeki. Jika sudah tertulis rezeki kita di situ maka ada-ada sahaja cara Allah membolehkan kita.

"Aku terima nikahnya..."
 Begitu juga dengan jodoh .Jika bukan jodoh kita saban waktu bertemu belum tentu jodoh kita dan jika sudah jodoh sekali bertemu sahaja terus Allah buka ruang untuk proses seterusnya. Jadi bagi yang masih menunggu dan mencari jodoh jangan mudah berputus harap. Ada yang jodohnya dilambatkan dan ada yang dicepatkan. Setiap sesuatu ada hikmahnya.  Akhir-akhir ini saya banyak menerima jemputan kahwin anak-anak sahabat yang sedang belajar di luar negara. Sebagai ibubapa tentu banyak faktor difikirkan sebelum mengizinkan anak-anak berkahwin muda. Insyaallah, ibubapa yang normal akan mengizinkan bila sudah ditimbang buruk baiknya . Berkahwin ketika belajar bererti mengambil beberapa tugas dalam satu masa.  Pelajar, isteri/suami  dan mungkin ibu/bapa. Ada yang mampu dan mungkin juga ada yang tidak mampu melakukan multi tasking. Jangan keciwa jika ibubapa menangguhkan permintaan anda kerana di hati dan minda mereka, tiada yang mereka fikirkan kecuali yang terbaik untuk anda semua. Kembalilah ke tempat anda dulu  dan jangan lupa perhatikan diri, perbaiki diri dan persiapkan diri  sehingga  summer depan. Who know's mungkin summer depan  permintaan anda mungkin akan diterima dan tidak lagi pending. Mana tahu mungkin ketika itu anda sudah lulus ujian penilaian ibubapa untuk mereka berkata 'ya' terhadap proposal anda berdua. Selamat belajar!!!
Meniti ruang waktu
Bulan Syawal antara bulan-bulan baik untuk mendirikan rumahtangga. Dan saya bertuah kerana kami mula hidup bersama pada  10 Syawal . Sudah berpuluh kali Syawal disambut bersama tetapi setiap datang Syawal  adalah permulaan tahun baru  buat kami.Banyak ruang dan peluang berkongsi dosa dan pahala. Dosa bila kami saling mengabaikan hak masing-masing dan pahala bila saling menunaikan hak-hak itu. Tiada yang sempurna kecuali Allah Azzawajalla. Maka salinglah menjadi pakaian untuk menutupi segala kelemahan antara satu sama lain jika ingin cinta di dunia ini membawa kita hingga ke syurga. Bertolong-tolongan dalam jalan ketaqwaan.

Debar hati seorang isteri

" Manusia Hawa dijadikan daripada rusuk manusia Adam, bukan
dari kepalanya untuk menjadi atasnya, bukan dari kakinya
untuk menjadi alasnya, malah dari sisinya untuk menjadi teman
hidupnya, dekat dengan lengannya untuk dilindungi dan dekat
di hatinya untuk dicintai

بَارَكَ اللهُ لَكَ وَبَارَكَ عَلَيْكَ وَجَمَعَ بَيْنَكُمَا فِيْ خَيْرٍ.

“Semoga Allah memberi berkah kepadamu dan atasmu serta mengumpulkan kamu berdua (pengantin laki-laki dan perempuan) dalam kebaikan.”  buat pasangan  pengantin sepanjang bulan Syawal ini. 

No comments: