Saturday, May 9, 2009

Seleksi Sajian Untuk Hari Ibu

Char Keow Teow - Penang Mari
(untuk 1 orang makan )

1 Senduk Kecil minyak 
2  ulas  Bawang Putih (hiriskan  halus2)
1 Biji Telur
4 Ekor Udang 
1 Sudu Sos Char Kew Teow
1 Genggam Keow Teow
1 Genggam Taugeh
1 Senduk Kicap Char Keow Teow
Sedikit Kucai

Cara:
1)Panaskan Minyak, tumis bawang putih.
2)Masukkan sos pastu kacau selama 10saat +udang+keow teow
3)Masukkan Taugeh + Kucai, kacau sikit dan terus tutup api.
4)Pecahkan telur dan masukkan kicap, kacau dan terus angkat (kena cepat kalau tak, takder kuah nanti... telur bagi 1/3 masak aje baru ada kuah)
Jangkamasa masak : 40saat (tgk besar mana korang pasang api)


*Panduan untuk  para anak,/abu/abah & ayah yang berminat untuk memasak sempena Hari Ibu

4 comments:

mdshidi said...

nak sos asli char koay teow lawati laman web ini:

http://my.88db.com/my/Services/Post_Detail.page/Food_Beverage/Food_Delivery/?PostID=240602

mdshidi said...

nak try char koay teow asli lawatilah web di bawah:

http://my.88db.com/my/Services/Post_Detail.page/Food_Beverage/Food_Delivery/?PostID=240602

mdshidi said...

http://my.88db.com/my/Services/Post_Detail.page/Food_Beverage/Food_Delivery/?PostID=240602

ummiyati said...

t/kasih produk cik memang saya dah cuba. Kat Paya Keladi ja kan. Tau dak sos cik tu dah laku kat Kelantan. Nanti saya pi cari ya!