Wednesday, July 29, 2009

Selamat Berdarmawisata Grup UtharaTazkirah Jumaat:

Peruntukkan dalam jadual perjalanan untuk bersolat 2 rakaat sebelum bermusafir. rakaat pertama dibacakan surah Al kafirun dan rakaat kedua Al ikhlas. Sudah solat bacalah ayatul Kursi kerana ada hadis mengatakan sesiapa membaca ayatul kursi tidak akan ditimpa apa-apa yang dibencinya sehingga ia kembali ke rumah.Dan disudahi dengan surah Al Quraish.
Setelah itu bacalah doa ini:

YA ALLAH, YA TUHANKU AKU MEMOHON BANTUANMU DAN KEPADAMULAH KAMI BERSERAH DIRI.
YA ALLAH YA TUHANKU PERMUDAHKANLAH YANG SUSAH DARI URUSANMU BUKAKALAH JALAN YANG MENGHALANG DALAM PEJALANAN INI KURNIAKANLAH SEGALA KEBAIKAN BUATKU LEBIH BANYAK DARI APA YANG AKU PINTA DARIMU.JAUHILAH AKU DARI SEGALA KEBURUKAN.
YA TUHANKU LAPANGKANLAH DADAKU, PERMUDAHKANLAH URUSANKU
YA ALLAH YA TUHANKU SESEUNGGUHNYA AKU MEMOHON PERLINDUNGANMMU AKU SERAHKAN KEPADAMU DIRIKU, AGAMAKU KELUARGAKU KERABATKU DAN SEGALA APA YG KAU KURNIAKAN BUAT KU DAN BUAT MEREKA DARI SEGALA URUSAN AKHIRAT MAHUPUN DUNIA MAKA LINDUNGILAH KAMI SEMUA SEGALA BAHAYA DUHAI TUHAN MAHA PEMURAH.

DI SUDAHI DENGAN TASBIH DAN SOLAWAT

RASULULLAH MENGUCAPKAN KETIKA BANGUN DARI BERDOA TADI DGN UCAPAN:

YA ALALH YA TUHANKU AKU HADAPKAN WAJAHKU KE WAJAHMU, DAN DENGANMU PULA AKU BERLINDUNG DIRI, YA ALLAH YA TUHANKU CUKUPLAH APA YG MERUNGSINGKAN AKU DAN APA YG TIDAK KU RUNGSINGKAN. YA ALLAH YA TUHANKU TAMBAHILAH AKU DGN SIFAT TAQWA AMPUNILAH SEGALA DOSAKU DAN DORONGKAN AKU UNTUK MEMBUAT SEGALA KEBAIKAN SETIAP AKU MENGHADAPINYA.

*DOA RASULULLAH SAW INI DIPETIK DARI AL AZKAR ANNAWAWI

"berjalan-jalanlah melihat alam kerana di dalamnya ada tanda-tanda kebesaran Allah"

No comments: